Alles over Flevoland



Eerst zee, nu land. Dát is Flevoland. Daar waar ooit louter dit mineraalwater over een Zuiderzee was, kan zijn nu de jongste provincie van het land te ontdekken. Op de voormalige zeebodem bevindt zichzelf een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied. Flevoland is de thuishaven voor 401.200 inwoners en 630 windmolens op een oppervlakte betreffende twee.412 km2 aan land en water. Betreffende in totaal 6 gemeenten is Flevoland een open ruimte met strakke indeling. Welke open ruimte kan zijn in het bijzonder ingericht voor landbouw: 89 duizend hectare aan grote en efficiënt ingerichte percelen. Het bedrijfsleven krijgt alsmede volop ruimte teneinde initiatieven te nemen welke fantaseren en ambities daar waar kunnen maken.

Geschiedenis van Flevoland


Flevoland mag dan een jongste provincie betreffende Nederland zijn, haar historie gaat bovendien terug dan een droogmaking aangaande Zuiderzee. Hoe Flevoland 10.000 jaar geleden al kan zijn opkomen en op welke manier ze haar huidige verschijning aan de befaamde Zuiderzeewerken van grondlegger ir. Lely dankt, leest u op de webshop Canon aangaande Flevoland en op een site van Ook Flevoland.

Verhalen aangaande de pioniers


Dit waren pioniers, welke polderjongens, ingenieurs, bouwvakkers, ambtenaren en boeren die moedwillig kozen vanwege het harde leven in die eerste jaren van een polders. Er waren weinig voorzieningen en men had mekaar nodig teneinde het andere land uiterlijk te melden. Er zijn tal over fascinerende verhalen met en aan mensen die beschikken over geleefd met de vroegere Zuiderzee, welke hebben gewerkt met de drooglegging en welke zodra allereerste op dit nieuwe land kwamen wonen. U dan ook leest die ooggetuige-verhalen op het verhalenplatform Flevolands Geheugen.

Ontstaan met Flevoland wanneer provincie


Naast het droogmaken, ontginnen en inrichten over het nieuwe land in een voormalige Zuiderzee, moest de nieuwe polder natuurlijk verder bestuurd geraken. Via tijdelijke besturen en bestuurlijke herindelingen kan zijn Flevoland sinds 3 januari 1986 officieel ingesteld indien twaalfde provincie over het land. Lelystad kan zijn een provinciale hoofdstad. Provincie Flevoland telt 6 gemeenten:

Almere
Dronten
Lelystad
Noordoostpolder
Urk
Zeewolde

Flevoland is een jongste provincie aangaande Holland.


Flevoland bestaat uit een Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Door inpoldereing over een Zuiderzee kan zijn Flevoland ontstaan. Dat inpolderen gebeurde ook niet aangaande een ene op de overige dag. De uitvoering betreffende dit idee (de Zuiderzeewerken) gebeurde in fasen en duurde zo'n driekwart eeuw!
Daarmee zijn een Zuiderzeewerken ook dit grootste waterbouwkundige project ooit. Aanleiding teneinde een Zuiderzee in te dammen was het risico aangaande dit oprukkende drinkwater. Een allereerste uitstippelen om een Zuiderzee in te dammen waren al in 1800 geschreven.

Op 14 juni 1918 werden een Zuiderzeewet aangenomen, waarin tot de inpoldering betreffende een Zuiderzee werd besloten.

Aanvankelijk kwam er ons dijk tot Wieringen in Noord-Holland. Aansluitend werden de Afsluitdijk gemaakt (in 1932 was die klaar). Via een komst aangaande een Afsluitdijk, was daar een afscheiding tussen een Noordzee en een Zuiderzee. Een Zuiderzee heette vanaf destijds dit IJsselmeer.

Nu die dijken Vacatures Westland daar lagen kon het Wieringenmeer geraken ingepolderd (drooggelegd).

Daarna kwam er ons dijk naar Urk. Urk was in vroegere tijden een eiland! Doch via de komst betreffende een dijk en daarna een inpoldering met Noord-oost Flevoland behoort Urk nu tot het vaste land over Flevoland.

Door dit aanleggen betreffende een dijken, kon steeds een stuk zee geraken ingepolderd, drooggelegd. Op het land werd na enig tijd verder gebouwd en zo ontstonden elkeen andere steden zoals Dronten en Lelystad.

Inpoldering Flevoland


Dit IJsselmeer was Vacatures Westland geboren. Een Noordoostpolder zou een allereerste echte IJsselmeerpolder geraken. Dit dijktraject werden gekozen en op 3 oktober 1939 gaven de Burgemeesters Keijzer aangaande Urk en Krijger met Lemsterland elkaar een hand op het enige minuten voor gesloten gat in de dijk. Urk was op dat ogenblik nauwelijks eiland verdere, een emotioneel moment vanwege een plaatselijke populatie.

De inpoldering aangaande Flevoland



INPOLDERING NOORDOOSTPOLDER


De oorlog zette enigszins de rem op de verdere ontwikkeling. Zeker werden in 1940 de dijk aan de Overijsselse kant gesloten en kon men beginnen met dit droogmalen. In september viel een polder dor. Duizenden arbeiders gestart aan het zware handwerk in de polder. Heel wat personen gaven in welke jaren dit andere land de bijnaam Nederlands Onderduikers Paradijs (NOP). Veel mensen hebben daar hun sterkte in een poldergrond gestoken in regio van in de nazi-oorlogsindustrie.

Na de oorlog begon een voorloper over de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders met de uitgifte van grond en kwamen de woonkernen aangaande een grond. Emmeloord kon wanneer allereerste profiteren aangaande de in de Wieringermeer opgedane ervaring. Een andere polder viel aanvankelijk tussen een provincie Overijssel.

INPOLDERING OOSTELIJK EN ZUIDELIJK FLEVOLAND


Na een Noordoostpolder werden daar betreffende de vatbaarheid betreffende Oostelijk Flevoland gestart. Was dit voor een Noordoostpolder alsnog zo het men vooral landbouwgrond wilde winnen, de andere polder zou een populatie over de overvolle randstad horen te opvangen. Een verstedelijking in Noord- en Zuid-Holland nam dergelijk vormen met het daar nieuw land nodig was voor woningbouw en recreatie. In de ander aan te leggen polder zou 25% aangaande de grond dan ook geen landbouwbestemming krijgen. Na de voorspoedig aangelegde oostelijke polder (1957) volgde weet vlug een zuidelijke polder (1968).

Bij Wet betreffende 27 juni 1985 werd besloten tot instelling betreffende een provincie Flevoland, met ingang aangaande 3 januari 1986. Met deze regel kwam er een officieel begin met een provincie Flevoland. Nederlands nieuwste en 12e provincie.


flevoland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *